La marxa nòrdica (MN) és una activitat física que integra activament la part superior del cos, coordinant-la amb la part inferior i el tronc. Respecta el patró natural de la marxa humana incloent-hi el balanceig dels braços. La pràctica de la MN requereix de l’aprenentatge d’una tècnica concreta per a combinar i repartir l’equilibri i el pes entre les cames i el conjunt braços-bastons. El manteniment del patró bàsic de la marxa humana i la tècnica correcta s’aconsegueixen gràcies a la inclusió dels bastons en la marxa, que tenen d’especial l’ús de les dragoneres, unes cintes de tela que tenen la funció de subjectar el bastó a la mà, amb la finalitat de facilitar la fase de recolzament i de propulsió de dita tècnica.
L’origen de la MN, es remunta als anys 30 del segle passat quan els esquiadors de fons de l’equip olímpic de Finlàndia, es van veure amb la necessitat d’entrenar durant l’estiu, aplicant la tècnica d’aquest esport a l’entrenament en espais sense neu. Arrel d’aquesta experiència, es anar popularitzant en el país i estenent arreu del món.
Aporta, a qui la practica, un gran nombre de beneficis:
- Activació del metabolisme i treball de l’aparell cardiorespiratori i vascular
- Permet conèixer l’entorn i millora la sociabilització si es realitza l’activitat en grup
- Reaprenentatge de la posició corporal i el moviment de la marxa
- Manteniment i millora del to muscular
- Readaptació a lesions d’esquena i extremitats al ser una activitat amb moviments controlats i de baix impacte
La pràctica de la MN requereix de l’aprenentatge d’una tècnica concreta inicialment i posteriorment tan sols es necessita motivació i els bastons adequats.
És una activitat física practicable a qualsevol edat o fase de la vida, tot i que té el requeriment de que es necessita mantenir la bipedestació activa autònomament. Fa uns anys que s’ha començat a practicar en hospitals i centres de salut per a persones amb patologies neurològiques, càncer, embarassades-postpart, patologies neuromúsculesquelètiques i patologies mentals amb molt d’èxit per a tots els beneficis que aporta. Una bona tècnica, inclou la consciència postural, el repartiment de càrregues simètriques i una part sociabilitzadora important.
Com a fisioterapeuta, la promoció per a l’activitat física saludable i la prevenció de futures lesions és l’objectiu principal. Els dic als pacients que han de realitzar activitat física que els aporti motivació, però sovint no troben el moment o la companyia que creuen necessària per arrancar-se en aquesta pràctica.
El projecte de Marxa nòrdica fisioterapèutica engloba tallers de diferents formats i nivells per tal d’ajudar a la rehabilitació dels nostres pacients en períodes de recuperació. Oferim la realització d’activitat física de baix impacte, personalitzada, controlada, guiada i a l’aire lliure tenint en compte la història clínica i respectant els patrons de moviment de cada persona. Marquem els objectius de treball individualitzats i ensenyem la tècnica en combinació amb el tractament de la patologia, compartint l’experiència amb d’altres persones si s’escau.